Julen närmar sig i rasande takt, och för oss som gillar att ge bort gåvor högtiden i ära så börjar det bli dags att fundera på klappar. Jag tror att majoriteten av mina följare, läsare och kunder skulle hålla med mig om att böcker är en av de klart finaste gåvorna man kan få, alla dagar i veckan. Särskilt på julafton. Och något av det bästa som finns är väl ändå att få dela den magiska glädje som finns att hämta i böckernas värld, med småttingarna man har i sitt liv?
Det är dock inte alltid så lätt att hitta rätt i barnboksdjungeln som vuxen -- utbudet är enormt. Jag har därför sammanställt en lista med tips på några utmärkta bokserier avsedda för barn i bokslukaråldern (ca 9-12 år), och om du som läser hittar något du finner intressant så är du hjärtligt välkommen att köpa boken eller böckerna i vår webbshop (jag stoppar in länkar till produkterna i texten).
Amari
Böcker: Amari och nattbröderna och Amari och det farliga spelet
Författare: B. B. Alston
Baksidetext för Amari och nattbröderna: ”Amari har aldrig slutat tro att hennes försvunna bror Quinton lever. Inte ens när polisen hävdar att han är död. Hon vet att han finns där ute någonstans. En dag hittar hon en portfölj i hans garderob, som innehåller en inbjudan till ett sommarläger på Byrån för övernaturliga angelägenheter. Amari har ingen aning om vad det betyder, men hon förstår att det på något vis hänger ihop med hennes bror. Hon söker upp den märkliga Byrån, och det blir ett möte som förändrar Amaris liv. Snart tvingas hon acceptera att magi och övernaturliga krafter faktiskt existerar. Hon bestämmer sig för att försöka bli antagen till Byråns skola. Testerna är svåra och hennes motståndare är ungdomar som har levt hela sina liv med magi. Att bli en av dem verkar helt omöjligt. Men Amari vet att hennes enda chans att hitta sin bror är att bli antagen till skolan och hon är beredd att slåss hårt för sin plats.
Amari och Nattbröderna är den första delen i en trilogi om Amari. En helt vanlig flicka som hamnar i en värld där all sorts magi existerar. Ett fartfyllt äventyr tar sin början...”
Det är så lätt att slänga in jämförelser med Harry Potter-serien när en ny fantasybokserie för barn anländer på temat magiska skolor, och den dessutom är riktigt, riktigt bra. Visst finns det likheter, och jag rekommenderar verkligen de barn som haft stor behållning av just Harry Potter-böckerna att ta sig an den här nyare serien. (Jag såg också någon recension jämföra serien med Men in Black – I can see it!) Märk dock mina ord: detta är en bokserie som står helt och hållet på sina egna ben. I serien om Amari får vi stiga in i dolda världar som gränsar till vår, vi får ta del av nya finurliga tolkningar av gamla myter och legender och vi får lära känna ett nytt och alldeles facinerande magisystem. Och varning för whiplashskador – detta övernaturliga mysterium innehåller sannerligen sin beskärda del oförutsedda vändningar. De två första delarna av B. B. Alstons trilogi om Amari blandar spänning, humor och läskigare teman på ett briljant vis, och resultatet är helt enkelt *chefs kiss*.
Böckerna om Amari hittar du här: Amari – Artemis Bok AB
Legenden om ögonstenen
Böcker: Pärlfiskaren, Fågeltämjaren, Bergsklättraren och Segraren
Författare: Karin Erlandsson
Baksidetext för Pärlfiskaren: ”Det enda beviset för att ögonstenen finns är förbannelsen som vilar över den.
Miranda saknar en arm. En roshaj tog den en dag när hon var nere i djupet och dök. Trots det är hon den bästa dykaren och den bästa pärlfiskaren. Hon vet att ögonstenen, den mytomspunna och mest värdefulla pärlan, kan bli hennes.
Mot sin önskan har hon Syrsa med sig på äventyret, en flicka som pladdrar oavbrutet och inte ens simmar särskilt bra. Men Syrsa har också en sällsynt förmåga, något som kan ge Miranda ett rejält övertag på alla andra i sökandet efter ögonstenen
Faror lurar dock överallt: roshajarna som kretsar kring dem när de dyker, förbannelsen som vilar över ögonstenen, och vad vill egentligen den gåtfulla Iberis som följer varje steg de tar?”
I Legenden om ögonstenen, som jag skulle beskriva som en light fantasy, får vi möta en värld som inte är helt olik vår egen – ändå lyckas karin Erlandsson med sina små fantasifulla justeringar skapa ett alldeles utsökt, drömlikt universum. Här finns till exempel roshajen, som skulle kunna liknas vid vår världs vithaj, men med den skillnaden att den har vad som liknar en rosa nos och huggtänder som ser ut som taggarna på en ros. Den råkar också drivas av en stark dragning till pärlor. Tillsammans med klämtickan, en sorts gigantisk mussla vars ”käkar” är omöjliga att fly då man en gång blivit tagen, och alla de andra farliga djur som gömmer sig i det gåtfulla havets djup, är det inte helt lätt för huvudpersonerna Miranda och Syrsa att slutföra sitt uppdrag – att få fatt i den mytomspunna ögonstenen. Legenden om ögonstenen är en allvarsamt berättad saga, språkligt enkel att ta till sig för den tilltänkta målgruppen men samtidigt fylld med fantastiska miljöbeskrivningar som fångar havets skönhet och magi på ett ypperligt sätt. Ta en djupdykning ner i denna enastående bokserie fylld av underliga väsen, mystiska örter och magiska pärlor, och låt dig förtrollas.
Samtliga böcker i serien Legenden om ögonstenen hittar du här: Legenden om ögonstenen – Artemis Bok AB
Narnia
Böcker: Min morbror trollkarlen, Häxan och lejonet, Caspian -- prins av Narnia, Kung caspian och skeppet Gryningen, Silvertronen, Hästen och hans pojke och Den sista striden
Författare: C. S. Lewis
Baksidetext för Min morbror trollkarlen:
”För att pröva kraften i ett par magiska ringar skickas pojken Digory och hans kamrat Polly ut i det okända. De hamnar i en främmande värld och får med egna ögon uppleva hur landet Narnia föds, själva skapelsen. De möter också lejonet Aslan som utstrålar en sådan godhet och kraft att barnen inte tvekar att på hans uppdrag ge sig ut i Narnia för att bekämpa de onda makter som hotar världen.
Min morbror trollkarlen är första delen i C S Lewis serie om landet Narnia, där en grupp engelska barn blir stora hjältar. Lewis, som var djupt troende kristen, lyckas göra något alldeles särskilt av den vanliga fantasykampen mellan gott och ont, och Narnia är en underbar värld med drag av både Lewis Carrolls underland och Tolkiens Midgård.”
Generation på generation har läst och hänförts av C. S. Lewis barnböcker om Narnia, och det är inte för inte som denna bokserie räknas till en av de stora klassikerna. Detta är en tidlös historia på temat gott kontra ont: här hittar du illasinnade häxor och demoner, snälla fauner och talande djur, prinsar, prinsessor och ädelmodiga krigare. Jag har själv läst om de här böckerna så många gånger att jag inte längre kan räkna dem på fingrarna. Särskilt Häxan och Lejonet läses med behållning nu under vinterhalvåret när det börjar närma sig jul (även om jag rekommenderar att man börjar med den s.k. ”prequel:en” Min morbror trollkarlen, som också råkar vara min personliga favorit i serien.) De klassiska fantasyingredienserna till trots har Lewis lyckats skapat något unikt med de här böckerna som helt enkelt är svårimiterat. Jag tycker att alla någon gång i livet ska ge de här böckerna ett försök – må det vara som barn eller vuxen. Jag skulle också tro att serien passar sig riktigt fint för hög-/samläsning!
Böckerna om Narnia hittar du här: Narnia – Artemis Bok AB
2 kommentarer
@segerljus Nöjet är på min sida! 🤶🌟
Tack för alla fina förslag🧑🏼🎄🙏