November är här och det börjar bli riktigt ruskigt, mörkt och kallt ute. Vad är då bättre än att kura ihop sig inomhus med en mjuk filt, en varm kopp te och en riktigt god bok att förlora sig i? Här kommer ett gäng lästips för lite olika åldrar och smaker – ett av dem presenterat av Clarence Redd, som är gästrecensent hos oss den här månaden. Väldigt kul, tycker vi!
Har du kanske själv läst någon av de här böckerna? Eller har du läst någonting annat den senaste tiden som du gillade och som du skulle vilja dela med dig av? Lämna i så fall gärna en kommentar!
Time Shelter av Georgi Gospodinov
(Vuxen)
Vinnare av Booker Prize 2023
”Gospodinov is one of Europe's most fascinating and irreplaceable novelists, and this his most expansive, soulful and mind-bending book” Dave Eggers
Den obskyra klinken i Geneve tar emot patienter med grava minnesproblem. Specialitet: Personer födda på 1950-talet. Väl på kliniken lever de några veckor i en lägenhet som är en perfekt kopia av deras barndoms 1960-tal.Allt är återskapat ned i minsta detalj - möbler, tändsticksaskar, skjortknappar.
Men den hemlighetsfulla föreståndaren Gaustine nöjer sig inte med det. Han expanderar kliniken och inreder fler våningar, och återskapar allt från 1940-talet till 1990-talet.
Antalet patienter ökar, men snart bokar även friska människor in sig för att fly sin skrämmande samtid. Och sedan tar berättelsen en mörk vändning.
Time Shelter är spekulativ fiktion förklädd till vanlig skönlitteratur. Det är som om Kafka betraktar vår samtid genom ett kalejdoskop och ställer frågan ”What if…?”
Vad händer om vi vrider tillbaka klockan och enbart lever i våra minnen? Vad händer om vi tar idén om ”den gamla goda tiden” och följer den till sin logiska slutpunkt? Det här är spekulativ fiktion som borrar sig ner i själens bottenslam.
Gospodinov berättar med diskret humor och absurditet, men också med avgrundsdjup förtvivlan. Den enkla inledningen spårar ur efterhand och leder till en härdsmälta av tid och minne.
Time Shelter är den mest tankeväckande boken jag har läst i år. Jag skrattar högt när jag läser, men skrattet fastnar i halsen. Boken ger ett hisnande perspektiv på vår tid, som har stannat kvar långt efter att jag läst ut den. Rekommenderas varmt.
Denna gästrecension är skriven av Clarence Redd, som är skribent och illustratör. Hans rollspel hittar du på FrostByteBooks.com, och du kan även följa honom på Instagram: @clarence.redd där han bland annat delar sina (enligt mig makalöst snygga) illustrationer.
The Ten Thousand Doors of January av Alix E. Harrow
(Vuxen)
Någon gång i början av 1900-talets USA lever en flicka av lite oklart ursprung tillsammans med sin förmögne förmyndare, Mr. Locke, i ett gigantiskt hus. Hennes mor finns inte med i bilden och hennes far – den tatuerade, mörke och mystiske Julian – är på uppdrag av Mr. Locke konstant på resande fot, jagandes efter historiskt och arkeologiskt intressanta pinaler för Locke att lägga till sin redan omfattande samling av dylika objekt. Således spenderar flickan, den äventyrslystna och något vilda January, större delen av sin tid med att känna sig bortglömd och ensam. Hennes öde tycks inte skilja sig avsevärt från det av de många olika exotiska föremål som mest verkar stå och samla damm i Mr. Lockes museiliknande bostad.
För att undkomma verklighetens kvävande isolering flyr January in i böckernas och fantasins värld, drömmer om ett liv fyllt av upptäcktsresor, frihet och noll restriktioner. Och så plötsligt en dag uppenbarar sig det ultimata äventyret: hon finner en dörr som leder in till en annan värld. Hon hittar i samband med detta också en bok, som berättar en alldeles makalös historia, och hon lär sig snart att hon kan öppna fler dörrar och till och med styra sin fysiska verklighet med hjälp av det skrivna ordet. Men även mörkare hemligheter står på tur att avslöjas. Människor hon tidigare trott sig kunna lita på, visar sig nämligen vara av en helt annan karaktär än de tidigare låtit påskina...
The Ten Thousand Doors of January är ett kärleksbrev till berättelsen och den kraft som står att finna däri. Det är också en alldeles fenomenal debutroman. Språket är sirligt och målande utan att någonsin kännas överflödigt. Karaktärerna är gnistrande, levande, älskvärda och förhatliga – både skurkar och hjältar är välrundade. Det är en historia om att våga vara annorlunda, att våga göra verklighet av sina drömmar, och att aldrig ge upp utan en ordentlig fight.
Vilse av Elin Sandström
(Barn 6-9 år)
Det är kväll, och Agnes är ensam på väg hem genom skogen efter ett långt lekpass med sina kamrater. Hon har gått den här vägen många gånger förut, men ändå lyckas hon på något vis gå vilse. Skogen tycks mörkare än vad den brukar vara, mer hotfull på något sätt. Hon känner inte igen den, och Agnes är rädd. Som tur är tar det inte lång tid innan Agnes får sällskap – en ljushårig flicka som också gått vilse uppenbarar sig, och de bestämmer sig för att försöka hitta vägen hem igen tillsammans. Det kommer dock snart fram att den ljusa flickan inte bara tappat bort sig rent geografiskt, utan hon har även glömt sitt namn och var hon kommer ifrån...
Vilse är en lättläst och lagom lång saga för 6-9-åringar, som handlar om att vara modig och våga utmana sina rädslor. Det är också en bok fylld till bredden med fantastiskt vackra bilder, illustrerade av Elin Sandström själv. Bilderna skapar en drömlik, mörk och trolsk atmosfär som för tankarna till John Bauer. Detta är helt enkelt en fröjd för ögat!
The Golden Sheep av Kaori Ozaki
(Manga/Ung vuxen)
Efter att ha spenderat de senaste sex åren i storstaden Osaka tillsammans med sin familj, återvänder den spralliga elgitarrsentusiasten Tsugu Miikura som tonåring till hemstaden. Tsugu ska börja i skolan här och inser snabbt (till sin stora förtjusning) att hon kommer att få dela den upplevelsen med sina tre bästa barndomsvänner: Sora, Yuushin och Asari. Men när terminen börjar blir det inte riktigt som Tsugu har tänkt sig. De tidigare oskiljaktiga vännerna har förändrats med åren, och så även dynamiken dem emellan. Mobbning, svartsjuka och psykisk ohälsa präglar nu gruppen, och det som hon hade hoppats skulle bli en välkommen och positiv distraktion från en familjerelaterad sorg, blir istället ytterligare ett mörkt, tungt moln på Tsugus bildliga himmel.
The Golden Sheep är ingen lättsam läsning, och den rör bland annat vid ämnen som suicid och övergrepp. Om du vet att du är känslig för sådant, är detta kanske inte boken för dig. Med det sagt: berättelsen må vara rejält tung på sina ställen, men där finns också en ljusning. När jag slog igen boken så var det med en känsla av hopp. Plus i kanten för en riktigt bra översättning. Serien omfattar allt som allt tre volymer, och jag ser mycket fram emot att få läsa fortsättningen!
2 kommentarer
@segerljus Ja visst har den! 😍 Verkligen en magisk liten bok.
Så kul, en riktigt bra sci-fi + levande brasa låter ju inte helt fel 🔥 📚 Mys deluxe!
Har precis fått hem Vilse och snabb-bläddrat. Den har otroligt fina illustrationer❤️
Och nu blir det beställning av Time shelter som låter som en perfekt bok att njuta av framför brasan!
🙏